The meme machine: Susan Blackmore, 1999

Susan Blackmore is psycholoog en docent "Psychology of Consciousness" aan de universiteit van Bristol, Engeland.

Voorgangers:
- Richard Brodie: Virus of the mind: The new science of the meme
- Aaron Lynch: Thought contagion: how belief spreads through society.
- Daniel Dennett: Consciousness explained en Darwin’s dangerous idea

In haar boek geeft ze een verklaring voor de verschillen tussen mens en dier, verschillen in bewustzijn, die evolutionair steeds groter zijn geworden.
De basis van de verschillen ligt in het menselijk en aangeboren vermogen tot imiteren. Imiteren van gedrag, gewoontes, vaardigheden, liedjes, verhalen. Sommige "ideeen" in de ruimste zin van het woord worden meer nageaapt dan anderen, en sommige slaan op het ene moment wel aan, op een ander moment niet; en in de ene cultuur wel en in de andere niet. Een idee dat door anderen wordt overgenomen noemt ze een "meme".

Het intrigerende van haar theorie is, dat deze memen een eigen leven leiden, vergelijkbaar met het leven van genen. Beide volgen de wetten van de evolutie: in een omgeving met veel varieteit, veel ideeen aan de ene kant en beperkte mogelijkheid voor de mens om alles te bevatten en te onthouden, "winnen" bepaalde ideeen. En dat zijn niet perse de beste ideeen. En deze memen vormen op zich weer onze manier van denken. Net zoals de winnende genen in de loop der tijd ons uiterlijk bepalen.

Hiermee verklaart ze modegrillen, hypes, idolen, tijdgeest, maar ook de manier waarop je tegen jezelf en je medemens aankijkt, ze verklaart hoe we alsmaar socialere wezens worden: dol op praten, denken, mailen, lezen, kortom ideeen doorgeven.
We denken dat we dat allemaal zelf en bewust doen, maar eigenlijk is dat diepste zelf van ons niet meer dan een illusie, niets meer dan iets dat geschapen is door de memen met als enig doel het doorgeven van ideeen....

Een goed leesbaar boek, met verstrekkende ideeen.  Gelezen zomer 2000