Terug naar start homepage

Links:
- Rijbewijs AM: verplicht vanaf begin 2008: website rijkswaterstaat
- Over: dit nieuwe rijbewijs; over verkeersveiligheid en verzekeren:  http://www.autokopen.nl/brommobielen.html
- Brommobiel rijles kan je krijgen via de Rijbewijzer

Overzicht van verboden N-wegen       

Sinds september 2004 rijd ik nu in mijn brommobiel; ik ben gelijk begonnen op mijn 47e met gewone autolessen en heb na 1 jaar mijn theorie gehaald. Beide (de praktische autorijlessen en de theorie) vind ik een zeer noodzakelijke aanvulling op de 2 praktijklessen die ik in mijn brommobiel kreeg via de Rijbewijzer.Virgo De Luxe.jpg (44731 bytes)
Inmiddels, eind 2007 heb ik ook mijn rijbewijs gehaald, in een auto met automaat. Ik haalde zowel de theorie als het afrijden in 1 keer, mijns inziens dankzij het ondertussen geregeld rijden in mijn brommobiel.

Daarbij kocht ik in april '05 de laatste versie van het Tomtom Mobile 5 navigatiesysteem, waarmee je in ieder geval niet meer zo maar op een autosnelweg komt. Nu nog verder met  inventariseren van de N-wegen die (vaak maar voor een deel) autoweg zijn. En de updates van Tom Tom binnenhalen, de laatste was van november 2005.

Ik hoop dat anderen hier iets aan hebben en ook dat zij mijn gegevens kunnen aanvullen. Ik ga graag goed voorbereid op weg!

- met google-maps  plan ik eerst de route op mijn pc. Geef in het bovenste vakje een adres op en klik op: Zoeken in Maps. Google gaat het adres nu op de kaart vinden. Klik vervolgens op Hier naartoe of hiervandaan en vul het andere adres in. Zet  nu links boven een vinkje bij "Snelwegen vermijden"
- dan klik ik op "plan een route". Let op dat je nu bij "Vermijd..." een vinkje zet bij Snelwegen.
- De route wordt ingetekend.
- Bedenk eventueel zelf of er ergens een stukje autoweg inzit; zo ja; verschuif de route met de muis: wijs met de muis naar de weg, houd de muis met links ingedrukt en verplaats de weg in de juiste richting.

Daarna ga ik met Tomtom aan de slag:
- De afwijkende wegen voeg ik toe als favoriet: Klik op: 4. Voeg favoriet toe. Kies voor Adres. Selecteer het opgegeven adres. Geef het de naam: Via ... (en hier de plaatsnaam). Ik voeg al mijn omwegen toe.

- Vervolgens klik ik op Navigeer naar: kies als eindbestemming een adres of favoriet. 
- Dan klik ik op 2. Zoek alternatief en kies voor 3: Reis via. Kies Favoriet. Geef de gewenste favoriet op. 
- Jammergenoeg kan Tom tom maar 1 favoriet onthouden; als je  meerdere tussenpunten hebt, moet je telkens na het bereiken van je eerste punt, de volgende opgeven. 

Overzicht van verboden N-wegen en hoe je er langs kan; aanvullingen welkom!

NB: als je ook dit soort kaartjes wil maken: gebruik weer Maps; Zoem in tot je de situatie duidelijk hebt; klik op Print Screen; Open het plaatje in een fotobewerkings programma (bijv. photofiltre, gratis). Selecteer een deel van het plaatje waar je in wil schrijven en klik op Knippen: het wordt dan wit. Nu kan je een tekst schrijven en in dit gedeelte plakken. Plaats ook nog even 2 pijlen: 1 voor de verboden N-weg en 1 voor de alternatieve route. Klaar.

Onderweg sla ik nieuwe "Verboden" wegen op op mijn Tom tom mobiel. Ik stel mijn mobiel in op kaart en zoom in op de verboden weg; ik zet de cursor er op. Klik dan op opties: 2. Gebruik cursor. Kies 5: voeg toe als nuttige plaats. Voor categorie: Autoweg. Dan zie ik  op het kaartje ook wat ik pecies vermijd. En weet ik voor een volgende keer dat ik hier een omweg voor moet bedenken.